måndag 27 januari 2014

Torkade äppelringar

Som i de flesta barnfamiljer så hittar man med jämna mellanrum ett par äpplen, bananer eller apelsiner i fruktskålen som legat där lite för länge. Detta hände i min familj i slutet på förra veckan och eftersom vi av princip inte slänger mat fick jag ju hitta på något att göra med dessa äpplen som det handlade om i mitt fall. Sagt och gjort, jag gav mig på att torka dem. Jag har aldrig i hela mitt liv tidigare torkat någon mat förutom trattkantareller vad jag kan minnas.

Att torka äppelringar visade sig dock vara hur enkelt som helst. Skala och skär ut kärnhusen ur äpplena. Använd gärna en mandolin att skiva med så blir äppelringarna tunna som chips och går fortare att torka. Lägg ut ringarna på bakplåtspapper och stoppa in dom i 75 c i ugnen. Låt ungsluckan vara öppen för att släppa ut fukt. Äpplena torkade på cirka 3 timmar då de var så tunt skivade. Jag gillade dock inte riktigt idén av att ha på ugnen i så många timmar och sen dessutom hålla den öppen, men detta var den snabbaste metoden för torkning. Det går så klart att göra äpplena au natural genom att hänga upp dem på ett snöre i ett par veckor. Jag tyckte dock detta kändes en aning ofräscht och dessutom tyckte jag inte att jag hade någon bra plats att hänga på, men det var nog egentligen bara ett svepskäl.

Äppelringarna kan så klart ätas som de är men fyller också sin plats i havregrynsgröten eller i filen om morgonen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar