fredag 21 juni 2013

Glad midsommar!

Glad midsommar!
Hoppas att ni får en fin midsommarhelg, oavsett väder och vind, oavsett vad ni gör eller äter! Strunt i traditionerna och gör det du tycker känns kul och viktigt för dig. Vi har sagt ajöss och hej till traditionellt midsommarfirande i år och spenderar dagen på Gröna lund...

onsdag 19 juni 2013

Släng ut dina måsten!

 
 
Måste man vara tillgänglig på mobilen jämt?
 
Inspirerad som jag är av boken ”Rik på riktigt”, som jag nu skrivit om ett par gånger har jag den senaste tiden uppmärksammat det här med ”måsten”.
 
Jag hör dagligen i fikarummet på jobbet, bland mina familjemedlemmar och mig själv säga att ”jag måste” göra det här och det här. Livet består lätt av mycket måsten när man väl börjar fundera. Eller gör det verkligen det?
 
Vad är egentligen ett ”måste”? Andas är ett måste, annars dör vi. Likaså om vi inte äter, dricker eller går på toaletten. Att dö är ett måste. Finns det så många fler egentligen? Ändå känner människor dagligen en massa måsten i sina liv, jag i synnerhet inkluderad. 
 
Sedan en tid tillbaka håller jag dock på med att rensa bort oviktigheter i mitt liv, en del kan ni läsa om här på bloggen i tidigare inlägg. Jag rensar ut saker så att de varken ska distrahera mig, kräva min omvårdnad eller ta plats, jag väljer bort TV och tidningar, jag konsumerar inte särskilt mycket mer än mat och hygienprodukter och väljer bort att gå i butiker. Allt för att jag ska få tid över till annat. Annat som är viktigare och gör mig gott.
 
Nu måste jag sätta igång och rensa bland mina måsten också. En del har jag redan gjort mig av med, jag behöver inte fira jul på något visst sätt, jag eller maken behöver varken några födelsedagspresenter eller några kalas, jag har inga svårigheter att tacka nej till städdagar på barnens dagis, medverkan i föräldraråd, styrelsearbete i villaföreningen, after work med jobbet, jag måste inte dansa runt stången på midsommarafton eller äta en endaste semla på hela våren, jag måste inte ha en ny klänning till festen och jag måste inte ens gå om jag inte känner för det, jag måste inte sminka mig innan jag går ut och mina barn måste inte ha ”alla” saker som andra barn har, jag måste inte tvätta fönstren varje vår etc.
 
För varje gång du kommer på dig med att uttala ett måste högt eller i ditt inre, rannsaka dig själv och svara på nedanstående frågor:
 
-         Vem är det som bestämt att det är ett måste?
-         Är det verkligen ett måste?
-         Vad är det värsta som kan hända om du låter bli att göra det?
-         Hur hemskt är det scenariot?
-         Vad kan jag göra med min tid istället, om jag inte gör måstet?
-         Skulle jag uppskatta den saken mer än själva måstet?
-         Om jag ändå gör måstet, för vems skull gör jag det? 
 
Ju fler som skippar vad de tror är måsten, desto lättar kommer det bli att säga nej tack till saker man inte känner för att göra och livet kommer att bli mer lustfyllt!

måndag 17 juni 2013

Byteshandel


Denna gunga den ska vandra från den ena till den andra...

För nästan exakt ett år sedan så fick mina barn en gungställning av några snälla grannar till mina svärföräldrar. Gungställningen hade ett par år på nacken och var lite sliten här och där men mina barn har verkligen haft glädje av den. 

Nu när minstingen har blivit nästan 2 år tänkte vi bygga en sandlåda i trädgården. När vi var på bygghandeln så blev vi inspirerade till att bygga lite mer än så och en hel lekplats inhandlades! Detta är väldigt typiskt oss, men vi tyckte att vi fick mycket för pengarna. För 4 000 kr, får vi ett lektorn, en ordentlig rutschkana, en gungställning med plats för två gungor och en sandlåda.

Jag har ju tidigare pratat om att vi har som princip att inte köpa leksaker, men vi premierar utelek och rörelse för våra barn och tyckte detta var en smart investering som de kan ha glädje av i många år.

Den gamla gungställningen lyckades svärfar hitta ny ägare till. En arbetskamrat till honom har ett barnbarn på ett år som nu började bli stor nog att gunga hemma hos morfar. Sagt och gjort gungställningen vandrade åter vidare till glädje för nästa barn och vi slapp slänga den på tippen. Till på köpet blev vi av med en mindre rutschkana som vi har stående i trädgården som barnen nu inte behöver i och med att en ny större införskaffades. Vi fick en flaska vin och en hundralapp och han förhoppningsvis ett nöjt barnbarn.

 För en tid sedan råkade jag backa över barnens trehjuling som blev till nästintill mos och fick slängas på tippen. Jag tittade efter en ny på blocket och tyckte att alla var plastiga eller för dyra för att köpas begagnade. En ny trehjuling kostar närmare en tusenlapp och det tycker jag är alldeles för mycket pengar.  Istället utnyttjade jag djungeltelegrafen och en vecka senare hade jag en alldeles cykelduglig trehjuling till minstingens stora glädje. Detta till en kostnad av en presentpåse full med godis (ca 80-90 kr) till barnen som skänkt oss sin gamla trehjuling. Det roliga i sammanhanget är att barnen blev så glada över godiset att de frågade sin mamma om de inte kunde få sälja fler saker! Det gillar jag!

Återigen vill jag propsa på vikten av byteshandel, prata med vänner, grannar och kollegor och berätta vad du är i behov av innan du införskaffar det. Var givmild och fråga dem tillbaka när du behöver bli av med något, stort som smått. Allt behöver inte vara nytt och fint bara för att vara till glädje för någon.

måndag 10 juni 2013

Naturligt gott mineralvatten

I min familj köper vi såklart inte mineralvatten på flaska, vi konsumerar ju inte heller läsk och saft. Dock älskar jag mineralvatten och gör det själv hemma i en sodastreamer. Dock kan jag sakna någon form av smaksättning då och då och det är då man plockar fram färska eller frysta bär. Har du frysta bär fungerar de ju även som isbitar och det är trevligt men färska ger mer smak åt vattnet. Detta funkar även till barnen som tycker de dricker hallonsaft! Dessutom är det vackert att titta på!

Inte ett enda e-ämne!

torsdag 6 juni 2013

Ekologisk mat på "existensminimum"

Läs Johans blogg och låt dig inspireras du med!
Mellan Strängnäs och Enköping ligger gården Hornudden som är såväl en ekologisk restaurang och ett kafé, som en ekologisk odling med egen gästhamn precis invid Mälaren.

Hornuddens restaurang servererar ekologiska råvaror från sin egen odling, granngårdarna eller speciella leverantörer i närområdet. 

Hela gården drivs med sjövärme (!) från Mälaren och har separationstoaletter och ett eget reningsverk.

Gården drivs av Karin och Mats Sjöstedt tillsammans med sonen Johan.

Johan är kock och driver sedan en ganska lång tid tillbaka en blogg på Hornuddens hemsida:
http://www.hornudden.net/wordpress/index.php/category/johansblogg/page/2/

Under våren tröttnade Johan på allt snack om att ekologisk mat bara är för den rika medvetna medelklassen och att det inte går att äta bra mat om man har det dåligt ställt, och testar nu om det går att äta ekologiskt om man lever på "existensminimum" (riksnormen för 2013).

Johan publicerar såväl recept som sina tankar på sin blogg och det är verkligen rekommenderad läsning.  Det finns bara ett tiotal recept än så länge, men tanken är att det ska bli 50 stycken och den gemensamma nämnaren är att det inte ska kosta mer än 20 kr per portion.  För att få ner priset så är många av recepten vegetariska vilket passar mig som försöker att hålla två dagar i veckan vegetariska.













måndag 3 juni 2013

Plastbantningen av köket fortskrider

Ett utav mina populäraste inlägg på bloggen har varit inlägget med titeln "plastbanta köket". I detta inlägg berättade jag om hur jag rensade ut så mycket plastprodukter som det över huvudtaget var möjligt ur mitt kök men hamnade i en återvändsgränd när der gällde matlådorna.

En utav mina trevliga läsare hörde av sig och tipsade mig om att det fanns matlådor i glas på Biltema. Detta är inte en affär som jag normalt frekventerar men igår var det dags och nu kan jag även kasta ut ett par matlådor i plast därhemma. Jag köpte tre lådor på prov och de stora kostade 39 kr och den lilla 29 kr om jag minns rätt. Själva lådan är i glas och ganska tung men locket är i plast. På detta sätt så kan man ju om man vill fakstisk värma maten i lådan direkt och äta ur, även om det så klart är trevligare med mat på en tallrik.

I och med att de är av glas så är ju lådan repfri till skillnad från plastlådorna och således mycket mer hygieniska. Lådorna tål dessutom att frysas och så klart att värmas i mikro. De utlovas även vara 100 % luft- och vätsketäta.


Revolutionerande