torsdag 28 februari 2013

Plastic is fantastic...?


Söta Sophie i naturgummi och "ätbara" fäger...


Jag vet att det varit mycket snack om mina barn i de senaste inläggen, så här kommer ett till :)

Som jag skrev häromdagen så har jag haft som mål att minimera plast i mina barns vardag redan från födseln. Det har ju länge varit diskussioner om ämnet bisfenol A (BPA) som man uppmärksammat finns i nappflaskor och leksaker samt barnmatsförpackningar. Sedan mars 2011 är BPA förbjudet inom EU vid tillverkning av nappflaskor. Sverige kommer även förbjuda BPA i matförpackningar riktade till barn under 3 år, i juli i år. Dock har vissa svenska företag redan idag fasat ut användningen av BPA i barnmatsförpackningar.

BPA har visat sig, redan vid låga doser, vara hormonstörande. Störd utveckling av hjärnan, beteende och reproduktionsorgan, samt ökad risk för fetma och cancer efter exponering i fosterlivet är  några effekter som har rapporterats i djurförsök. Vilka effekter som är relevanta vad gäller risken för människors hälsa samt vid vilka exponeringsnivåer skadliga effekter uppstår är dock omdebatterat. Det är visat att BPA kan föras över från kvinnor till foster och spädbarn under graviditet och amning.

Ja, behöver jag säga mera? Börja rensa redan nu! Börjar man titta på hur mycket plastprodukter som ett barn kommer i närheten av, blir man lätt paranoid.

Här kommer i alla fall några tips:

Byt ut den numera traditionella plastnappflaskan till en i glas. Visst du får vakta lite mer på det lilla livet när den dricker sin välling, men man lämnar ju inte ett barn ätandes ensam oavsett.




Strunta i den färdiglagade barnmaten. Det är så enkelt att från början vänja sitt barn med hemlagad mat, att det är löjligt. Vem som helst kan koka några grönsaker eller en potatis. Investera några kronor i en bra barnmatskokbok, om du känner att du inte vet hur du ska göra, kolla på nätet efter recept eller fråga efter recept på BVC. Jag använde mig oerhört mycket av Johanna Westmans "Andra mosboken", hur bra som helst. Strunta även i färdiga grötprodukter då dessa fortfarande uppvisar höga halter av tungmetaller. En gröt som finns på marknaden idag, har så höga blynivåer att tre portioner om dagen räcker för att hjärnans utveckling ska påverkas. Även där är det hur enkelt som helst att servera egen gröt till ditt barn. Mortla eller mixa vanliga havregryn och koka sen som vanligt när du gör havregrynsgröt, men skippa saltet. 

Om ditt barn tar napp, byt ut den till en i naturgummi eller skippa nappen helt.





Rensa ut leksaker av plast, mjuka som hårda och när du ändå är igång - rensa ut alla som innehåller batterier också! Införskaffa leksaker i trä eller naturgummi, men tänk på att kolla så inga farliga färger använts till målning av träleksakerna...


 
                                                                               UT!

                                                                               IN!

Skippa kläder med tryck. Många barnkläder har små ulliga gulliga texter och tryck på främst magen. Dessa kan innehålla BPA och tänk själv hur en liten bebismage reagerar genom att ha ett giftigt ämne liggandes mot kroppen varje dag? Tänk överhuvudtaget på vilka kläder du köper och se alltid till att tvätta dem före användning om det är ett nytt plagg! Det finns dessutom många fina ekologiska barnkläder som alternativ. Var kreativ! Sy och sticka själv av material du vet är okej. Eller be någon du känner som är duktig på att sticka om hjälp och erbjud något i retur som du är duktig på.

Använd bara milda ekologiska produkter för rengöring och tvätt av ditt barn. Försök att utsätta ditt barn för så få produkter som möjligt. Var dessutom noga med att inte använda våtservetter. Våtservetter är fulla av konserveringsmedel och annat onyttigt som kan framkalla allergiska reaktioner hos barn. Det finns dock miljömärkta våtservetter att köpa, men vatten och skumlapp/tvättlapp funkar utmärkt.

För äldre barn, undvik plåster, tatueringar och färger till håret. Många av dessa produkter innehåller ämnen som kan framkalla allergiska reaktioner. Titta på ditt barns hud efter att det har haft ett plåster med motiv som riktar sig till barn, på sig. Huden blir röd och fnasig och kliar, bådar inte för att det är en bra produkt som dessutom riktar sig till barn tycker jag....










 

 








 



onsdag 27 februari 2013

Bli din egen konstnär

När vi flyttade till större hus, blev det helt plötsligt också tommare på våra väggar. Att panikinköpa konst eller framkalla och rama in bilder var inget direkt alternativ då vi just tömt samtliga spargrisar på pengar för att ha råd med ett dyrt hus och sedan till på köpet skramlat lite till till en allt annat än billig renovering.

Alternativet blev att jag fick bli min egen konstnär. Nog för att jag är kreativt lagd, jag skriver, läser, syr och skapar. MEN jag kan inte rita eller måla för fem öre. Möjligen väldigt abstrakt konst...Dock har jag alltid samlat på mig vykort, bilder i tidningar eller annat jag ansett vackert eller häftigt.

Resultatet blev därför två collage med bilder, ett på Andy Warhol och ett på mina favoritdesingers.

Vad tycks?






Jag rekommenderar verkligen att man gör sina egna inramningar av bilder man antingen tagit själv eller vykort man köpt eller fått. Det finns även billiga affischer att köpa på olika museér både på plats som i deras nätbutiker. Affischerna kostar ofta inte mer än någon hundring och sen en ram från en loppis eller IKEA, så har du ett nytt konstverk för under 200 spänn. Det värsta jag vet är när man kommer hem till folk och de har köpt (ofta ganska dyrt) färdiga tryckta canvastavlor på typ Gallerix. Opersonligare och som sagt fulare får man leta efter.

En ytterligare rekommendation är att köpa tavlor på loppis och i second hand-butiker. Jag har gjort åtskilliga fynd på Myrorna i min stad som numera hänger på mina väggar. Det är ”riktiga” konstverk så som numrerade litografier, signerade oljemålningar och akryler. Ibland är ramarna fula och då ”slaktar” jag dem och antingen ramar om tavlan jag gillar eller hänger upp den ”rå”, dvs utan ram.

På detta sätt har jag fått unika tavlor på mina väggar för en billig peng. Jag skulle tippa på att jag lagt kanske 2000 kronor på tavlorna. Det är väl vad man typ betalar för en massproducerad tavla från Gallerix?

 Här kommer några exempel ur min konstsamling!

 
 




tisdag 26 februari 2013

Vi måste prata om barnen





Som jag var inne på redan igår, blir barn tidigt konsumenter i livet. Redan i livmodern faktiskt. Vilken blivande mamma idag, tecknar inte en så kallad "gravidförsäkring" avseende sitt ofödda barn till exempel? För att sen inte tala om alla saker som köps innan ett barn ens sett dagens ljus, men det är nog snarare en förälderns behov än ett litet barns.

Jag fick mitt första barn för 3,5 år sedan och jag var vid den tidpunkten i mitt liv ganska "normal" förstagångsförälder. Jag önskade att jag visste då vad jag vet nu om bebisliv och vad ett litet barn behöver. Jag gjorde som så många andra: handlade, handlade och åter handlade. Det mesta nytt men också en del begagnat inköptes eller mottogs från omgivningen. Det var barnvagn, spjälsäng, skötbord, badbalja, amningskudde, barnmatstolar, lekfilt, babygym, bärsele, babysitter, bilbarnstolar, nappflaskor, nappar och en massa kläder. Som ni ser en radda av prylar som aboslut inte behövs. Av det ovan så använde vi väl barnvagnen, skötbordet och så småningom barnmatstolen. Mitt första barn hatade att bada, ville aldrig ligga på golvet på någon filt eller i ett babygym, avskydde att bli buren i en bärsele, vägrade sitta tyst en enda minut i bilen, tog inte napp och än mindre nappflaska.

Tänk om jag istället hade behållt min sinnesnärvaro och istället avvaktat med alla inköp av saker till mitt då ännu ofödda barn och valt att lära känna det lilla livet först. Så mycket pengar jag hade sparat! Dock har sakerna jag köpte, som aldrig användes, fått glädja andra barn och det är ju åtminstone något positivt i det hela.

Dock hade jag några käpphästar när jag väntade mitt första barn.

1. Minimera leksaker till ett minimum.
2. Minimera plasten i mitt barns liv till ett minimum.
3. Vägra gåstol och hoppgunga.
4. Vägra barnkläder och andra attiraljer bunda till kön.
5. Köp inte allt nytt, kolla med omgivningen först eller loppisar/annonser i tidningar och på nätet innan en massa saker köps.
6. Begränsa tv-tittandet.
7. Vägra dras med vad och hur "alla andra" gör.
8. Laga all barnmat själv och undvik sött så länge det bara går.

Nu så här några år senare och dessutom ytterligare en liten medlem av familjen kan jag utvärdera mig själv och tycker faktiskt att jag klarat det ganska bra, om inte till och med utomordentligt bra!

Vi köper i princip inte några leksaker till våra barn, och definitivt inte till det yngre barnet. Med definitionen leksaker menar jag saker av främst plast i form av bilar, dockor, djur, lego etc. Dock köper vi böcker (även om vi lånar på biblioteket mest), något spel till Wii (kanske 1 årligen), block och pennor, leklera, pärlor etc för inomhuslek. För utomhuslek har vi investerat ganska mycket pengar i en stor studsmatta av bra kvalitet (som  99% av alla övriga barnfamiljer i Sverige), en gungställning som vi köpt för 100 kr från en granne samt ett fotbollsmål med diverse bollar. Barnen har även en snow racer, en pulka och ett par skidor för vinterlek. That's about it!

De senaste 7-8 åren har jag och min man avsagt oss julklappar. Såväl att ge som att ta emot. Detta har dock inte innefattat barnen. Vill någon i vår omgivning ge våra barn saker så får de det. Vi köpte två små saker vardera till barnen i julklapp. Trots detta erhöll de prylar för flera tusen kronor från släktens alla håll och kanter. Idag tror jag inte mitt äldsta barn kommer ihåg en enda julklapp! Jag förstår inte att folk tycker att julklappar är en sådan himla bra idé. Varför lägga en massa pengar på en massa saker i december bara för att man "ska" det. Om ni nu vill köpa en massa saker till barnen och andra familjemedlemmar, gör det när ni känner för det - oavsett tid på året!

Som"tur" är, eftersom vi själva köper så lite till våra barn, har vi givmilda människor omkring oss. Ibland undrar jag om de är givmilda för att de vill vara givmilda eller för att de tycker att våra barn får för lite...För mig blir det bara precis tvärtom, i och med att de får så mycket saker från andra hela tiden finns det än mindre anledning för mig att köpa saker. Vi har även haft turen att ha föräldrar som sparat leksaker från när vi själva var små och som nu våra barn kan leka med. Barnens rum består av upp till 80% begagnade leksaker. De övriga 20% har de fått i födelsedagspresent eller i julklapp. Bilderna visar mina barns rum, leksakerna ni ser på bilderna är de enda de äger förutom leksaker för utomhusbruk. Jag har försökt att inreda mina barns rum efter deras personligheter och inte efter deras kön. Kan ni se huruvida det är flick- eller pojkrum?



Jag skulle önska att fler gjorde som vi själva gör och som några i min omgivning gör. Nämligen var givmilda. Om du har saker som ditt barn vuxit i från, se till att de ges bort till någon som har barn i rätt ålder och som kan tänkas ha nytta av saken. Om fler gjorde så och om fler insåg att allt MÅSTE inte vara nytt hela tiden, så skulle vi dels spara mycket pengar men också spara på jordens resurser. Sen tycker jag fler föräldrar borde ta sig en funderare på om barnen verkligen behöver så mycket prylar som de har. Måste ALLA barn verkligen ha ALLT? Det verkar finnas en sån rädsla hos dagens föräldrar att sticka ut och att framstå som dåliga föräldrar om barnet inte har allt som grannens barn har. Våga vara den förälder du vill! Det är ditt barn det handlar om!

När der gäller konsumtion försöker jag att uppfostra mina barn till kreativa, tänkande minimalister. Det är inte lätt, men de ska f*n i mig inte tro att deras enda värde ligger i vilka saker de äger och hur många saker de äger.



 






måndag 25 februari 2013

Reklam - nej tack!




Jag försöker att leva mitt liv så fritt från reklam som det överhuvudtaget bara går. Av flera anledningar. Den främsta orsaken är att, åtminstone tv- och radioreklam är fördummande. Den andra orsaken är att det man inte känner till har man heller inte direkt behov av. Det finns ingen anledning att utsätta vare sig mig själv eller mina barn för fler intryck än vi behöver. Dessutom upptar tv-och radioreklam min tid.

På grund av detta och för att spara pengar så har vi inga tv-kanaler. Vårt hus är inte utrustat med någon tv-antenn, vi äger ingen box av något slag som kan ta emot tv-kanaler etc. Vi äger en tv-apparat och vi betalar tv-licens för den, men vi har inga kanaler att titta på. Tv:n används till äldsta barnets tv-spel, till att spela musik via och att titta på film. Film kan vi se antingen via DVD eller via streaming. Vi kan även streama SVT och gör det numera då man kan se Bolibompa i sin helhet via SVTplay. Hade vi inte haft barnen tror jag inte att vi hade ägt en tv överhuvudtaget.

Vi prenumererar inte heller på någon dagstidning eller andra tidningar. Detta är dock inte något ställningstagande som vi gjort på grund av just enbart reklamen, detta beror på flera orsaker. 1. Vår lokaltidning suger! Sämre journalistik får man leta efter. 2. DN och SVD, I love you, men ni är både för dyra och för omfångsrika - jag hinner inte läsa er! 3. Kostnaden för en dagstidning är för hög i relation till hur mycket jag hinner läsa. 4. Alla tidningar som ska förvaras och sedan tas till pappersåtervinningen. 5. Man kommer långt med gratistidningen Metro!

Vi har satt upp en lapp, om att vi tackar nej till reklam, på vår brevlåda. Detta minskar vår tidningsinsamling till i snitt storleken av en halv normalstor papperskorg i månaden med reklam. Trots vår nej tack till reklam-skylt får vi reklam som är direktadresserad till oss. Ser jag utanpå kuvertet att det kommer från en bokklubb eller tidningsutgivare slänger jag det oöppnat i pappersåtervinningen.

I övrigt har vi en "netikett" som går ut på att vi inte läser kvällstidningar (och självklart inte heller i pappersform) på nätet. Detta är kanske inte heller enbart på grund av reklamen, utan även på grund av innehållet som vi många gånger anser under all kritik.

Vi lyssnar inte på kommersiell radio. Detta på grund av all reklam men också för att det inte är vår musiksmak och för att många av de komersiella radiokanalernas radioprogram bara är en massa flams och trams. Vi lyssnar på P1 och P3 uteslutande.

Vi försöker att i den mån det går, inte ta med barnen i affärer och på stan. Barn i dagens samhälle präglas tidigt till att bli konsumenter och det märks redan på dagis. Mitt barn kommer ofta hem från dagis och pratar om leksaker som denne egentligen inte ens vet vad det är. Mitt barn har aldrig ens sett Hulken, men vet att det finns hulken-dockor och hulken-kostymer...

Min man och jag försöker också att i möjligaste mån undvika att gå på stan och i köpcentrum. Vi vet att vi får intryck som kommer leda till att vi vill ha saker vi inte alls hade en tanke på att köpa innan vi klev in i affären. Men utan de intrycken så skapas inte något behov hos oss att köpa och min hjärna kan ägna sig åt bättre saker, likväl mina pengar.






söndag 24 februari 2013

Skippa hämtmaten!



I peridoer av vårt liv har vi ätit jättemycket hämtmat, främst tiden innan barnen kom och vi bodde i Stockholm. Men det har även funnits tider efter barnens ankomst som vi har tagit till hämtmaten som lösning för att få mat på bordet, främst på grund av tidsbrist och dålig planering.

I ganska långa perioder däremellan har vi fått det att fungera utan hämtmaten och då vi verkligen gått in för att inte hämta hem mat. Dels för att det är mycket dyrare än att laga egen, dels för att utbudet är ganska enfaldigt och att det inte är speciellt bra mat. Men sen vill vi inte heller prägla barnens smak och matminne på sådan mat.

Det är snart ett år sedan vi lämnade stan för att flytta ut på "landet". Det är verkligen en överdrift att vi bor på landet, men cirka 7 km utanför centrala stan, med utsikt över en liten sjö och milsvid skog alldeles bakom huset är det i alla fall. Sedan dess har vi skippat hämtmaten fullt ut och det känns oerhört bra, både näringsmässigt men också som ett led i min strävan att leva oberoende från andra människor och normen som råder idag.

En problem har dock uppstått: jag och min man älskar sushi och i vår stad finns det ett sushiställe som serverar bland den bästa sushin i Sverige. Självklart går det att göra egen sushi och det har vi gjort, men det smakar inte i närheten av den vi köper och vi tycker inte att det är värt besväret.

MEN så upptäckte vi sashimin och problemet är nu löst! Så på lördagskvällarna vankas det nu egen sashimi med egna tillbehör. På detta sätt slipper vi dels utgiften för den ganska dyra sushin vi tidigare ätit, vi skippar miljöboven riset, vi behöver inte sitta och åka fram och tillbaka till stan.

Självklart kostar det att laga sashimi också och visst kan det framstå  som ett dyrt substitut till sushi, men för oss har det löst ett "problem" samtidigt som det smakar alldeles fantastiskt. Laxen vi åt igår, ca ett kg kostade 170 kr. Sedan har vi tillbehör hemma som sesamfrö, avokado, gari, wasabi och japansk soja sedan tidigare och som vi använder om och om igen. Det går även att köpa misosoppa på pulver och göra till.

Jag har även köpt och lagt in egen gari,vilket funkade hur bra som helst.




lördag 23 februari 2013

Kronprinsessan Victoria återbrukar

Jag blir glad när en person som kronprinsessan Victoria visar gott omdöme och låter prinsessan Estelle fira ett-årsdagen i sin egen snart 35 år gamla klänning. Kronprinsessan har tidigare visat bilder på dottern iförd sina egna gamla bebiskläder. Detta gillar jag verkligen och jag hoppas att flera förstår att fint och vackert inte är synonymt med nytt. Klänningen var hur charmig som helst! Å flickebarnet också!

För bilder, se här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/firar-ettarsdag-i-mammas-klanning

Egna gå bort-presenter


Jag försöker att i möjligaste mån tillverka egna gå bort-presenter eller presenter i allmänhet när det vankas middagar och kalas. Detta gör jag dels för att jag tycker det är roligt, både att göra och ge bort, dels för att jag tycker det är ganska fantasilöst att ge bort chokladaskar, vinflaskor och blombuketter (dock inte att få!) och sen kan det vara billigare (även om min tid också är värdefull).

I julas, när det vankades många julkalas, drev jag upp egna tulpaner från lökar och gjorde små julgrupper med mossa, kottar, lite björkbark och röda band. Mossan, kottarna och barken plockade jag i skogen. Röda band hade jag hemma sedan tidigare, men finns annars billigt att köpa på vanlig mataffär i juletider. Detta var verkligen presenter som uppskattades av alla.

Under januari och februari har såväl min egen far som min svärfar fyllt år. Till dem gjorde jag varsin presentkorg, innehållandes müsli, flingsalt smaksatt med citron, inlagda cocktailtomater, chockladbiscotti och chokladkonfekt smaksatt med chili. Allt förpackades i glasburkar och ställdes sedan i en korg. Det enda jag köpte till dessa båda presenter var några glasburkar, för mina räckte inte till, en handduk, ett paket servetter och två krukor med färsk kryddor. Kryddorna placerades i små krukor som jag redan hade hemma. Resultatet blev mycket bra och mycket gott! Tyvärr tog jag inget kort på det färdiga resultatet...




Som inflyttningspresent till min bror, köpte jag några gamla ramar på loppis samt några passande vykort. Jag ramade in vykorten mot en bakgrund av gamla tapeter som vi hade hemma och resultatet blev fem personliga och originella alster.
 



I och med att jag driver upp ganska mycket grönsaker och kryddor för egen hand, brukar det också vara ett alternativ till gå bort-present. Piffa upp med en kruka, antingen en du har hemma sedan tidigare eller köp en ny i affären eller på loppis. Vill du piffa ytterligare sätter du runt ett band runt krukan, gör en egen liten skylt där du skriver vilken krydda det är du ger bort. Se alltid till att spara presentpåsar, snygga presentband, klistermärken och andra utsmyckningar du får själv i present och återanvänd sedan dessa. Var förutseende ibland och köp när du ser något på loppis eller i en affär som du tycker är en bra gå bort-present eller något som du skulle kunna tillverka en bra present av.

Ibland får jag själv presenter som jag kanske själv redan har, eller i någon stil som inte passar mig. I de fallen klipper jag inte bort lappar etc, utan lägger undan och ger bort till någon jag tror uppskattar presenten bättre. Detta gör jag även med saker som ges till barnen. Ibland får barnen en dubblett av en bok eller CD-skiva de redan har, istället för att hålla på och byta och krångla, lägger jag undan sakerna och ger bort när något barn i bekantskapskretsen fyller år.

Jag har inget som helst emot re-gifting som ni säkert förstår och tycker att en redan inköpt sak som inte glädjer mig och som kan glädja någon annan är bättre att ge bort än att den samlar damm hemma hos mig ”bara” för att jag fått den i gåva. Dock ska man inte vara dumsnål och ge bort saker vidare som kanske inte passar mottagaren, bara för att det var det jag råkade ha hemma. Jag pratar inte heller om att ge bort saker som jag uppenbart fått från någon annan, typ muggar eller handdukar med reklamtext! Jag är dessutom inget fan av saker och speciellt inte saker som jag inte använder men mer om det en annan gång....






fredag 22 februari 2013

Lästips - Matens pris, boken som matindustrin inte vill att du ska läsa



I går läste jag ut boken" Matens pris" skriven av Malin Olofsson och Daniel Öhman. Skrämmande läsning så klart, något annat hade jag inte väntat mig. Boken tar upp såväl köttindustrin, som produktionen av fisk, fågel och grönsaker. Många saker kände jag till sedan tidigare och är också en utav anledningarna till att vi valt att leva vegetariskt minst två dagar i veckan. Med tiden kanske det blir fler...

Matens pris handlar om att maten aldrig varit så billig som den är just nu. Aldrig har ett svenskt hushåll lagt så lite av sin disponibla inkomst på mat som nu. Dock sker det på bekostnad av såväl miljö som djurliv. Bondgårdar är i dag inte ett eget litet kretsloppsliknande samhälle som det var förr utan en storskalig industri.

Malin Olofsson och Daniel Öhman tar upp såväl produktionen av dansk fläskfilé, vietnamesisk pangasius som svenskt kalkonuppfödning. Inget är speciellt rolig läsning. Men som tur är finns det lite hopp för människan och i det avslutande kapitlet ges ett par råd om hur man ska tänka när man handlar i sin mataffär. Många råd känner man så klart igen, men en del var för mig relativt nytt. Här kommer några:

  • Om du vill minska din miljöpåverkan – ät mindre kött, smör och ost. Enligt boken (som i sin tur referar till EU) äter vi 70 procent mer protein än vad vi behöver. Istället bör man välja andra källor för att få i sig protein så som bönor, ärtor, nötter och quinoa. 
  • När du köper grönsaker, välj Krav-märkt i så hög utsträckning det går. Krav-märkta grönsaker skadar miljön i mindre utsträckning än ”vanliga” grönsaker då råvarorna odlats genom ekologiska metoder.  Vid odlingen av grödorna får inga bekämpningsmedel eller konstgödsel användas, så bönderna måste växla grödor på fälten vilket gör att det inte går att bedriva storskalig odling av bara en sorts gröda. 
  • Handla grönsaker efter säsong. Tänk efter vilket land du handlar grönsaker ifrån och fundera på hur vädret är där just när du köper det. Kommer du fram till att grönsaken inte kan ha odlats utan ett uppvärmt växthus – köp inte. Fundera på alternativ, till exempel köp grövre grönsaker som vitkål och morötter istället för sallad odlad i växthus. Köp främst grönsaker från Sverige då Sverige har tuffa lagar mot bekämpningsmedel. I andra hand väljer du varor från EU som generellt sett har strängare lagar mot bekämpningsmedel än utanför EU:s gränser. 
  • När du köper kött i vanlig mataffär bör du köpa Krav-märkt kött. Dessa djur har vuxit upp på större yta än icke-kravmärkt kött och har utfodrats med foder som inte får innehålla genmodifierad soja. Enligt författarna räcker dock inte Krav-märkningen som garant för att djuren har haft det bra. Tyvärr är ribban ganska lågt satt för att kvala in som producent av Krav-märkt kött. Du bör därför välja att köpa från gårdsbutiker i din närhet eller köpa viltkött.
  • Även när det gäller kött bör man tänka på säsong. Köper du kött som slaktats på hösten har det med största sannolikhet gått ute hela våren och sommaren, mot om du köper köttet på våren då djuret fått spendera hela vintern inomhus på några få kvadratmeter. Enligt författarna bör man dessutom tänka ett varv till innan man köper kött, måste det verkligen vara protein i form utav just kött eller går det att byta ut mot något annat? 
  • Författarna anser att man bör minska sin konsumtion av mejeriprodukter och reflektera över vilka produkter vi verkligen behöver och vilka vi kan avvara. Enligt boken är det samma med den ekologiska mjölken som med det krav-märkta köttet. Det som skiljer den ekologiska mjölken mot den "vanliga" är att den ekologiska mjölken kommer från kor som fått ett foder fritt från konventionell och genmodifierad soja. Fodret som korna äter får inte heller odlas med hjälp av konstgödsel eller bekämpningsmedel.
  • Ägg, köp enbart ekologiska. Hönorna får gå fritt på större ytor, har möjlighet att vistas ute och äter ett foder som är ekologiskt.
  • Köp enbart fisk som är Krav-märkt eller MSC-märkt. MSC står för Marine Stewardship council som är ett internationellt certifierings- och miljömärkningsprogram som arbetar för att främja ett bättre miljöval för fisk och skaldjur.
  • Produktionen av ris är en riktig miljövärsting på grund av risets odlingssätt, under vatten. Välj därför heller svenska sädesslag som mathavre, matdinkel, kornris och korngryn.
Tipsen ovan väcker en och annan tanke. Hos mig vaknar främst tankar om hur man går i samma hjulspår när man handlar och att man äter så traditionellt, veckorna skiljer sig inte så mycket åt när det gäller vad som ställs fram på matbordet. Med lite ny input som den här boken är det lättare att tänka om och förhoppningsvis landar det i något positivt inte bara hos mig.
 
  
     
 
 
     
 
     
     

torsdag 21 februari 2013

Sopor!


Som ni tidigare säkert förstått är sopsortering ett stort ämne i min familj. Vi bor i villa med eget sopkärl. Trots att vi är en familj på fyra personer och dessutom har två blöjbarn (ett barn som använder blöja på heltid och ett barn som använder blöja nattetid och jag har varit hemma på heltid med barnen i närmare tre år) och tre innekatter klarar vi oss galant på det minsta sopkärlet på 190 liter. Soptunnan är inte i närheten av full när vi har sophämtning varannan vecka. Många av våra vänner och grannar är barnfamiljer och nästan uteslutande alla av dem har det stora sopkärlet på 370 liter. När det är dags för sophämtning ser det ut som deras sopkärl ska sprängas på alla bredder av sopor. Genom att vi klarar oss på det ”lilla” sopkärlet sparar vi årligen 2 221 kronor mot våra vänner och grannar. 2 221 kronor att göra roligare saker för än slänga sopor...

Det enda vi slänger i soptunnan är barnens blöjor, kattsand och en och annan minisoppåse från badrummet, thats it! Det kan även hända att vi slänger räkskal direkt i soporna eftersom det lätt bildas dålig lukt i komposten, sommartid.

I övrigt komposterar vi allt vårt matavfall i egen varmkompost. I och med att vi har som princip att inte slänga mat, blir det mest grönsaksblast, frukt- och äggskal samt kaffesump som hamnar i komposten. Av icke-matavfall komposterar vi äggkartonger och hushållspapper. Än så länge har vi klarat oss på en kompost, men till våren tror jag att vi kommer behöva investera i ytterligare en.

Många har förutfattade meningar om komposter och om att kompostera matavfall. Att det konstant stinker gamla sopor, att det är allmänt äckligt, att det drar till sig såväl smådjur som fåglar och insekter etc. Å visst, allt det kan stämma. OM du inte sköter om komposten. Som nästan allt annat så sköter sig inte komposten själv (men nästan!) och du måste följa vissa elementära regler. MEN om du gör det, är det världens enklaste! Dessutom kommer du inse att det är roligt, sparar dig pengar, ger dig en fantastisk trädgårdsjord/gödning. Dessutom ger det mig en känsla av att vara en del av naturen och en möjlighet att lära mina barn kretsloppstänkande. Mitt äldsta barn på 3,5 år tycker komposten är jättespännande och brukar öppna och visa den för sina kompisar :)

Vi äter i princip inget av halvfabrikat så de kartonger vi återvinner är de mjölkförpackningar som barnen konsumerar samt gräddförpackningar och mjölpåsar. I plastväg är det typ förpackningar som innehållit frukt och grönsaker och tvättmedelsförpackningar. När det gäller typ hinkarna som blir över från turkisk yoghurt och liknande använder vi dem till odling och till förvaring av mat. Vi försöker att tänka på vilka förpackningar vi köper redan i affären för att minska antalet vändor till återvinningsstationen. Vi försöker även att konsumera så få produkter som möjligt och tänker ständigt på hur vi kan förbättra oss.

De sopor som vi då ändå producerar i form utav kartonger, plast, glas och metall sorterar vi på återvinningsstation, cirka en gång i veckan. I och med att vi sorterar så mycket som vi gör är det praktiskt (och billigt) att vi har en återvinningsstation på vår väg hem från jobb och dagis. Anledningen till att vi behöver göra oss av med sopor så ofta som en gång i veckan är att jag inte kommit på något bra förvaringssystem för soporna här hemma. Jag efterlyser tips på bra och gärna snygg (och billig) sopsorteringslösning. Någon som har tips? Tar väldigt gärna emot tips på något man kan göra själv....


 
Som ni ser, inte så varken praktiskt eller snyggt...







onsdag 20 februari 2013

Baka på ugnsduk



I går bakade jag äntligen bröd igen (ja, jag vet att jag skrev att jag skulle göra det i helgen, men det hanns inte med...) Jag hade gjort surdeg med youghurt i och brödet blev riktigt syrligt och gott. Detta var första gången jag bakade på ugnsduk istället för vanligt bakplåtspapper.

En ugnsduk är en non-stick duk som ersätter bakplåtspapper och folie och kan återanvändas. Efter användning diskar eller torkar man bara av den. Den varianten jag köpte kostade 39 kr hos Clas Ohlson. Den här duken ska kunnas användas om och om igen i år, så på detta vis slipper vi köpa (och slänga) bakplåtspapper. Mina kökslådor blir bara rymligare och rymligare!


 

tisdag 19 februari 2013

Köttfri dag


 
 
I min familj har vi valt att två dagar i veckan välja bort kött, fisk och fågel för vegetariska alternativ.Detta gör vi av två skäl, för att spara pengar så att vi kan lägga de pengarna på ekologiskt och närproducerat kött, fisk eller fågel istället. I går åt vi en fantastiskt somrig citrusdoftande spaghetti med grillad halloumi och squash. Men så goda rätter finns det ingen som helst anledning att sakna kött etc.
 
Vi försöker också så klart att äta efter säsong. Så nu är det mycket rotsaker som gäller. Rotsaker är både nyttigt, gott och billigt. För att prova något nytt har vi gjort egen kimchi. Kimchi är en sydkoreansk kryddig surkål gjord på morot, vitkål, rättika, röd chili, ingefära och vitlök.  Man får dock inte ha bråttom om man väntar på att äta den då den tagit sex veckor på sig att bli färdig. Resultatet blir dock en dryg och spicy sidosallad som går att använda till mycket. En varning dock för den ganska kraftiga lukten när man öppnar burken...




måndag 18 februari 2013

Naturligt rent




Med två småbarn i huset städas det en hel del. För flera år sedan så tröttnade jag på alla olika typer av flaskor med rengöringsmedel som mötte (läs ramlade ut på mig) mig när jag öppnade städskåpet. Det var fönsterputs, badrumsrengöring, spishällsrengöring, ugnsrengöring, köksspray, toalettrengöringsmedel, golvrengöring, klorin etc etc...Dessutom var typ alla flaskorna bara öppnade, eftersom jag redan då kommit fram till att jag gillade såpa som rengöringsmedel bäst. Så ut åkte alla flaskor med olika rengöringsmedel och kvar stannade såpan, och jag fick på köpet ett lättöverskådligt och spaciöst städskåp.

Så nu vill jag slå ett slag för såpan! Såpa är en ren naturprodukt som görs på tallolja och är helt biologiskt nedbrytbar. Såpa är dessutom drygt, billigt (20 kr cirka) och finns i vilken matbutik som helst. Såpa går dessutom att använda på  i princip ALLT. Förutom  kök och badrum går det utmärkt att städa toaletten och ugnen med såpa. För rengöring av ugn: Smörj in koncentrerad såpa i ugnen. Värm ugnen till 100 c. Låt ugnen svalna och torka därefter ur den med vatten.

I köket och i badrummet tycker jag dock att det är enklast att rengöra med spray. Det är enkelt att blanda en egen såpaspray. Ta 5 ml såpa och blanda med 5 dl vatten i en sprayflaska. Enklare än så blir det inte!

När vi ändå pratar om städning vill jag även slå ett slag för mirofiberdukar! Vi har köpt på oss ett stort gäng i diverse färger och bestämt vilken färg som används till vilket rengöringsområde i huset. Till exemepel rosa trasor används i köket, blåa i badrum, gröna till dammning...

Microfiberdukar brukar dessutom finnas ganska ofta i förpackningar om flera till nedsatta priser i mataffären, så köp på dig när du ser att det är billigt. Microfiberdukar torkar snabbt och är lätta att slänga med i tvätten när du tvättar, tänk bara på att inte använda sköljmedel! Jag har dessutom aldrig behövt slänga en microfiberduk på grund av att den har varit utsliten eller ofräsch så i längden blir det verkligen ett billigare alternativ än vanliga disktrasor. Dessututom blir det mycket glansigare och finare med microfiberdukar!


söndag 17 februari 2013

Söndagsfika




Idag var det dags för årets våffelpremiär! Vi är dåliga på att följa traditioner i min familj och ser heller ingen mening med det. Vi äter det vi är sugna på helt enkelt. När det gäller grönsaker däremot gör vi tvärtom, då äter vi när det är säsong. Det finns det en logik i. Inte att vänta med våfflor till mars, om vi är sugna i februari.

Det finns heller ingen som helst mening i att köpa färdigt våffelpulver eller till och med färdigblandad smet i affären. Du kan lika enkelt göra allting själv från början och därmed slippa så mycket tillsatser det bara går. Det enda du behöver ha hemma är: smör, mjölk bakpulver och mjöl...

Frasvåfflor:

100 gram smör
4 dl mjölk
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Blanda vetemjöl, bakpulver och häflten av den kalla mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och blanda i det avsvalnade smöret. Sedan är det bara att börja grädda. Blir cirka 7-8 stycken färdiga våfflor.

lördag 16 februari 2013

Hårfint

Som ett led i att leva sparsamt och min önskan om att leva så oberoende från onödig konsumtion som möjligt klipper jag såväl min man som mina barn hemma. Det händer även att maken klipper mig i peridoder när jag har frisyr som lämpar sig för detta. Detta sparar oss många hundralappar årligen.

Jag klipper familjen ungerfär var sjunde vecka och visst är det lite pyssel att få de små liven att sitta still, men det är det på en frisörsalong också...Maken däremot får med beröm godkänt :) Vi använder dels en klippmaskin från Philips, som maken köpte när han gick på universitetet för snart tio år sedan, men också en frisörsax som vi köpt på Clas Ohlson för 149 kronor. En hårklippare, oavsett märke, kostar runt 500 kronor i dagsläget. Så tillsammans med frisörsaxen sparar vi in familjens kostnader för klippning med lätthet på ett år.

 
 
 
 
Jag har under en period, sedan nyår fram tills nu, försökt mig på att leva efter "Noo Poo-metoden". Det vill säga att inte tvätta håret med schampo. Det har gått sådär, eller snarare det har gått bra och jag har genomfört det enligt punkt och pricka, MEN jag kommer inte fortsätta. Jag har i dagsläget långt hår, det hänger långt ner på ryggen, och att inte använda sig av något annat än vatten för rengöring av håret har gjort det både torrt och fruktansvärt tovigt.

Dock har två bra saker kommit ur projektet! Jag fick tips att införskaffa en hårborste med svinborst för att under mitt "noo-poo:ande" borsta ur fettet, sebumet, ur håret. Denna borste har visat sig vara underbart skön att borsta håret med, är skonsammare för håret och vackrare att titta på än en plastborste. Maken använder också borsten och har på så sätt kunnat undvika att ha i gel i håret för att hålla frisyren i ordning. På det sättet sparar vi dels pengar men undviker också onödiga kemikalier.

Dessutom har jag fått upp ögonen för vad olika schampo innehåller och hittat Änglamarks schampo som är parfymfritt, svanenmärkt och rekommenderat av Astma- och allergiförbundet. Det säljs på Coop för cirka 20 kronor och är väldigt drygt. Detta schampo kan dessutom användas av såväl mig som maken, barnen tvättas med enbart vatten och tvål. Det finns säkert ännu bättre schampon än detta, men för mig är det av vikt att jag kan handla så mycket av det jag behöver på en och samma affär för att slippa åka runt. På så sätt sparar jag både tid, bensinpengar och utsätter mig inte för situationer som kan leda till onödig konsumtion.




När jag veckohandlade igår upptäckte jag att Coop börjat sälja Urtekrams produkter vilket glädjer mig. Nästa gång jag är i behov av schampo kommer jag att testa deras. Nu behövde jag såväl hudkräm som rengöringskräm till ansiktet, båda kostade 52 kronor styck. Dessa produkter är så klart inte testade på djur, och är till 100 % tillverkade av naturliga ingredienser. 21 % är av dessa är dessutom från ekologisk odling. Produkterna i den här serien är certifierade av Ecocert som är ett franskt ekologimärke som står bakom den mest utbredda certifieringen av ekologisk kroppsvård.

 
 







fredag 15 februari 2013

Hemmagjort smör

I helgen vankas det bakning då surdegen jag gjort den här veckan äntligen blir klar. Vad passar då bättre än att göra hemmagjort smör? Detta är verkligen det enklaste av det enkla att göra, men ändå gör jag det alldeles för sällan. Det tar inte ens tio minuter att göra och man behöver bara två ingredienser - grädde och salt. Något som vi dessutom alltid har hemma. Så här gör du:

Vispa 3 dl grädde tillsammans med en nypa salt i en vid skål. När grädden börjar bli grynig och liknar smör, dyker vasslen upp. Fortsätt vispa tills smöret slutar släppa vätska. Krama smöret till en klump och knåda den i en skål med kallt vatten. På så sätt "tvättar" du smöret rent från rester av vasslen. Torka av det lite och lägg i en vacker skål - klart att servera! Tycker du att det blir hårt att bre på mackan så blandar du i lite rapsolja så mjuknar det. Smöret går dessutom utmärkt att frysa in.





Anledningen att jag gör det i "fel ordning" dvs gör pålägget innan brödet ens är på jäsning, är att jag använder vasslen som blir över till degvätskan. Dock går faktiskt även vasslen att frysa in, så du måste inte använda den färsk.

torsdag 14 februari 2013

Torsdag = tvättdag



I mitt hushåll försöker vi tvätta en dag i veckan. Förut upplevde jag att vi tvättade mer eller mindre varje dag, och bestämde då att vi skulle prova på att införa en bestämd tvättdag. Detta har visat sig fungera alldeles ypperligt. Trots att vi är två vuxna och två små barn har jag hittills inte upplevt några som helst nackdelar. Tvärtom.

När torsdagen kommer går jag igenom vad som behöver tvättas i huset så som lakan, handdukar i badrummen och i kök och tvättstuga, kuddfodral, filtar etc. Handdukar tvättas varje vecka och sängkläder varannan. I barnens rum kan något enstaka bytas ut i sängen oftare. Vi har två tvättkorgar i huset, en på övervåningen och en på undervåningen så de hinner aldrig bli överfullt i någon utav dem. Dessutom har jag märkt att desto större tvättkorgar, desto mindre behov känner jag av att tvätta. Förut hade vi en mindre korg för oss alla fyra och jag upplevde den som konstant överfull o tvättade därmed hela tiden.

Med vårt nya system tvättar vi mellan 2 och 3 maskiner varje torsdag och sen inget mera. Jag hänger viss tvätt så som skjortor, byxor och vissa av barnens mer ömtåliga kläder. Resten torktumlar jag. Jag väntar med att sätta igång torktumlaren tills alla kläder är tvättade och klara då jag på så sätt bara behöver köra ett enda torkprogram för alla kläder och sparar därmed energi. Sommartid hänger jag all tvätt utomhus och använder torktumlaren bara i nödfall.

Sedan barnen föddes har jag alltid använt mig av Neutral tvättmedel. Sköljmedel använder jag inte överhuvudtaget. Neutral tvättmedel är godkänt av Astma- och allergiförbundet och är miljömärkt.  Det är dessutom parfymfritt. Detta är oerhört viktigt för mig då jag tycker väldigt illa om artificiella dofter och tvättmedelslukt i synnerhet.

Genom att bara tvätta en gång i veckan så tycker jag dessutom att vi är duktigare på att använda fler av våra kläder. Många gånger använder man ett fåtal uppsättningar kläder om och om igen som blir någon sorts favoriter och resten ligger på hyllan och samlar damm. Nu blir det mycket mer variation och uppfinningsrikedom.

Jag har även blivit duktigare på att återanvända kläder genom lättare uppfräschning. Många gånger behöver inte en hel overall tvättas bara för en enstaka fläck. Ofta hjälper det att ta en disktrasa med lite diskmedel på och gnugga bort fläcken. Även vi vuxna kan planera hur vi klär oss och därmed undvika onödig tvätt. Till exempel försöker jag att vädra många av mina koftor och kavajer istället för att tvätta dem för ofta. Om jag använder en viss blus eller topp en dag, kan jag försöka matcha den med en ny kavaj eller kofta nästa dag om jag fortfarande tycker att den är fräsch nog att användas en gång till.

Ett tips, innan man inför en bestämd tvättdag i veckan, är att gå igenom så att varje person i hushållet har underkläder och strumpor så att den klarar sig en vecka. Annars, se till att köpa in så det finns marginaler!
 
 

onsdag 13 februari 2013

Fina disken!



 
Måste få visa mina fina nya köksredskap. Först och främst min mysiga diskborste (kan en diskborste vara mysig?) från Clas Ohlson. Säljs i set om tre olika borstar för det facila priset 39 kr. Tyvärr är det inte naturborst utan plast...

Sedan min älskade disktrasa (kan en disktrasa verkligen vara ett älsklingsföremål?) från Växbo Lin i Hälsingland. 100 % lin och tvättbar i 60 grader. Dessutom komposterbar, vilket är total jackpot för ett kompostfreak som mig. I jakten på ekologiska disktrasor har jag faktiskt fått lära mig att även vanliga disktrasor är komposterbara. Det hade jag ingen aning om, men vips kommer ett dussin åka i komposten (ja, jag vet jag måste nog dosera ut dom med jämna mellanrum för bäst förmultning...)

tisdag 12 februari 2013

Ta tillvara-odling




När grönsaker och frukt börjar se ut så här, börjar det blir dags att göra något utav den.

 
 
 
 

Chillins frön sätter jag ner i jord. När jag saknar krukor att odla i använder jag botten på gamla mjölk-förpackningar. Pinnarna jag använder för att hålla ordning i "grönsakslandet" är chop-sticks från när vi då och då hämtat hem sushi till middag.