Söta Sophie i naturgummi och "ätbara" fäger...
Jag vet att det varit mycket snack om mina barn i de senaste inläggen, så här kommer ett till :)
Som jag skrev häromdagen så har jag haft som mål att minimera plast i mina barns vardag redan från födseln. Det har ju länge varit diskussioner om ämnet bisfenol A (BPA) som man uppmärksammat finns i nappflaskor och leksaker samt barnmatsförpackningar. Sedan mars 2011 är BPA förbjudet inom EU vid tillverkning av nappflaskor. Sverige kommer även förbjuda BPA i matförpackningar riktade till barn under 3 år, i juli i år. Dock har vissa svenska företag redan idag fasat ut användningen av BPA i barnmatsförpackningar.
BPA har visat sig, redan vid låga doser, vara hormonstörande. Störd utveckling av hjärnan, beteende och reproduktionsorgan, samt ökad risk för fetma och cancer efter exponering i fosterlivet är några effekter som har rapporterats i djurförsök. Vilka effekter som är relevanta vad gäller risken för människors hälsa samt vid vilka exponeringsnivåer skadliga effekter uppstår är dock omdebatterat. Det är visat att BPA kan föras över från kvinnor till foster och spädbarn under graviditet och amning.
Ja, behöver jag säga mera? Börja rensa redan nu! Börjar man titta på hur mycket plastprodukter som ett barn kommer i närheten av, blir man lätt paranoid.
Här kommer i alla fall några tips:
Byt ut den numera traditionella plastnappflaskan till en i glas. Visst du får vakta lite mer på det lilla livet när den dricker sin välling, men man lämnar ju inte ett barn ätandes ensam oavsett.
Strunta i den färdiglagade barnmaten. Det är så enkelt att från början vänja sitt barn med hemlagad mat, att det är löjligt. Vem som helst kan koka några grönsaker eller en potatis. Investera några kronor i en bra barnmatskokbok, om du känner att du inte vet hur du ska göra, kolla på nätet efter recept eller fråga efter recept på BVC. Jag använde mig oerhört mycket av Johanna Westmans "Andra mosboken", hur bra som helst. Strunta även i färdiga grötprodukter då dessa fortfarande uppvisar höga halter av tungmetaller. En gröt som finns på marknaden idag, har så höga blynivåer att tre portioner om dagen räcker för att hjärnans utveckling ska påverkas. Även där är det hur enkelt som helst att servera egen gröt till ditt barn. Mortla eller mixa vanliga havregryn och koka sen som vanligt när du gör havregrynsgröt, men skippa saltet.
Om ditt barn tar napp, byt ut den till en i naturgummi eller skippa nappen helt.
Rensa ut leksaker av plast, mjuka som hårda och när du ändå är igång - rensa ut alla som innehåller batterier också! Införskaffa leksaker i trä eller naturgummi, men tänk på att kolla så inga farliga färger använts till målning av träleksakerna...
UT!
IN!
Skippa kläder med tryck. Många barnkläder har små ulliga gulliga texter och tryck på främst magen. Dessa kan innehålla BPA och tänk själv hur en liten bebismage reagerar genom att ha ett giftigt ämne liggandes mot kroppen varje dag? Tänk överhuvudtaget på vilka kläder du köper och se alltid till att tvätta dem före användning om det är ett nytt plagg! Det finns dessutom många fina ekologiska barnkläder som alternativ. Var kreativ! Sy och sticka själv av material du vet är okej. Eller be någon du känner som är duktig på att sticka om hjälp och erbjud något i retur som du är duktig på.
Använd bara milda ekologiska produkter för rengöring och tvätt av ditt barn. Försök att utsätta ditt barn för så få produkter som möjligt. Var dessutom noga med att inte använda våtservetter. Våtservetter är fulla av konserveringsmedel och annat onyttigt som kan framkalla allergiska reaktioner hos barn. Det finns dock miljömärkta våtservetter att köpa, men vatten och skumlapp/tvättlapp funkar utmärkt.
För äldre barn, undvik plåster, tatueringar och färger till håret. Många av dessa produkter innehåller ämnen som kan framkalla allergiska reaktioner. Titta på ditt barns hud efter att det har haft ett plåster med motiv som riktar sig till barn, på sig. Huden blir röd och fnasig och kliar, bådar inte för att det är en bra produkt som dessutom riktar sig till barn tycker jag....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar