söndag 24 februari 2013
Skippa hämtmaten!
I peridoer av vårt liv har vi ätit jättemycket hämtmat, främst tiden innan barnen kom och vi bodde i Stockholm. Men det har även funnits tider efter barnens ankomst som vi har tagit till hämtmaten som lösning för att få mat på bordet, främst på grund av tidsbrist och dålig planering.
I ganska långa perioder däremellan har vi fått det att fungera utan hämtmaten och då vi verkligen gått in för att inte hämta hem mat. Dels för att det är mycket dyrare än att laga egen, dels för att utbudet är ganska enfaldigt och att det inte är speciellt bra mat. Men sen vill vi inte heller prägla barnens smak och matminne på sådan mat.
Det är snart ett år sedan vi lämnade stan för att flytta ut på "landet". Det är verkligen en överdrift att vi bor på landet, men cirka 7 km utanför centrala stan, med utsikt över en liten sjö och milsvid skog alldeles bakom huset är det i alla fall. Sedan dess har vi skippat hämtmaten fullt ut och det känns oerhört bra, både näringsmässigt men också som ett led i min strävan att leva oberoende från andra människor och normen som råder idag.
En problem har dock uppstått: jag och min man älskar sushi och i vår stad finns det ett sushiställe som serverar bland den bästa sushin i Sverige. Självklart går det att göra egen sushi och det har vi gjort, men det smakar inte i närheten av den vi köper och vi tycker inte att det är värt besväret.
MEN så upptäckte vi sashimin och problemet är nu löst! Så på lördagskvällarna vankas det nu egen sashimi med egna tillbehör. På detta sätt slipper vi dels utgiften för den ganska dyra sushin vi tidigare ätit, vi skippar miljöboven riset, vi behöver inte sitta och åka fram och tillbaka till stan.
Självklart kostar det att laga sashimi också och visst kan det framstå som ett dyrt substitut till sushi, men för oss har det löst ett "problem" samtidigt som det smakar alldeles fantastiskt. Laxen vi åt igår, ca ett kg kostade 170 kr. Sedan har vi tillbehör hemma som sesamfrö, avokado, gari, wasabi och japansk soja sedan tidigare och som vi använder om och om igen. Det går även att köpa misosoppa på pulver och göra till.
Jag har även köpt och lagt in egen gari,vilket funkade hur bra som helst.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar