I helgen vankas det bakning då surdegen jag gjort den här veckan äntligen blir klar. Vad passar då bättre än att göra hemmagjort smör? Detta är verkligen det enklaste av det enkla att göra, men ändå gör jag det alldeles för sällan. Det tar inte ens tio minuter att göra och man behöver bara två ingredienser - grädde och salt. Något som vi dessutom alltid har hemma. Så här gör du:
Vispa 3 dl grädde tillsammans med en nypa salt i en vid skål. När grädden börjar bli grynig och liknar smör, dyker vasslen upp. Fortsätt vispa tills smöret slutar släppa vätska. Krama smöret till en klump och knåda den i en skål med kallt vatten. På så sätt "tvättar" du smöret rent från rester av vasslen. Torka av det lite och lägg i en vacker skål - klart att servera! Tycker du att det blir hårt att bre på mackan så blandar du i lite rapsolja så mjuknar det. Smöret går dessutom utmärkt att frysa in.
Anledningen att jag gör det i "fel ordning" dvs gör pålägget innan brödet ens är på jäsning, är att jag använder vasslen som blir över till degvätskan. Dock går faktiskt även vasslen att frysa in, så du måste inte använda den färsk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar