Idag var det dags för årets våffelpremiär! Vi är dåliga på att följa traditioner i min familj och ser heller ingen mening med det. Vi äter det vi är sugna på helt enkelt. När det gäller grönsaker däremot gör vi tvärtom, då äter vi när det är säsong. Det finns det en logik i. Inte att vänta med våfflor till mars, om vi är sugna i februari.
Det finns heller ingen som helst mening i att köpa färdigt våffelpulver eller till och med färdigblandad smet i affären. Du kan lika enkelt göra allting själv från början och därmed slippa så mycket tillsatser det bara går. Det enda du behöver ha hemma är: smör, mjölk bakpulver och mjöl...
Frasvåfflor:
100 gram smör
4 dl mjölk
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Blanda vetemjöl, bakpulver och häflten av den kalla mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och blanda i det avsvalnade smöret. Sedan är det bara att börja grädda. Blir cirka 7-8 stycken färdiga våfflor.
Jag och min man dricker en hel del kaffe när vi är hemma.Vi är också ganska petiga kaffedrickare och vill ogärna dricka det annat är nybryggt. Vi har prövat att koka en stor kanna och sedan hälla upp det på termos och dricka av när vi känner för det under dagen. Detta har inte känts som en fungerande lösning då vi inte har tyckt att morgonens kaffe smakar gott på eftermiddagen.
Så alltså, vi brygger kaffe flera gånger per dag. Eftersom vi komposterar allt vårt matavfall komposterar vi såklart även kaffesump med tillhörande filter. På en vecka blir det ganska många filter. Jag tror i och för sig att komposten klarar av det, om jag bara sköter den ordentligt men jag känner att det börjar bli på gränsen då vi även komposterar all vår förbrukning av äggkartonger och hushållspapper.
Därav har jag investerat 39 kr i ett kaffefilter av plast som vi kan återanvända gång på gång utan att fördärva förmultningen i vår kära kompost. Kaffet smakar precis lika bra, och det känns inte speciellt krångligt att skaka ur kaffesumpen i komposthinken och skölja ur filtret, mot att kasta hela pappersfiltret med sump som tidigare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar