torsdag 21 februari 2013

Sopor!


Som ni tidigare säkert förstått är sopsortering ett stort ämne i min familj. Vi bor i villa med eget sopkärl. Trots att vi är en familj på fyra personer och dessutom har två blöjbarn (ett barn som använder blöja på heltid och ett barn som använder blöja nattetid och jag har varit hemma på heltid med barnen i närmare tre år) och tre innekatter klarar vi oss galant på det minsta sopkärlet på 190 liter. Soptunnan är inte i närheten av full när vi har sophämtning varannan vecka. Många av våra vänner och grannar är barnfamiljer och nästan uteslutande alla av dem har det stora sopkärlet på 370 liter. När det är dags för sophämtning ser det ut som deras sopkärl ska sprängas på alla bredder av sopor. Genom att vi klarar oss på det ”lilla” sopkärlet sparar vi årligen 2 221 kronor mot våra vänner och grannar. 2 221 kronor att göra roligare saker för än slänga sopor...

Det enda vi slänger i soptunnan är barnens blöjor, kattsand och en och annan minisoppåse från badrummet, thats it! Det kan även hända att vi slänger räkskal direkt i soporna eftersom det lätt bildas dålig lukt i komposten, sommartid.

I övrigt komposterar vi allt vårt matavfall i egen varmkompost. I och med att vi har som princip att inte slänga mat, blir det mest grönsaksblast, frukt- och äggskal samt kaffesump som hamnar i komposten. Av icke-matavfall komposterar vi äggkartonger och hushållspapper. Än så länge har vi klarat oss på en kompost, men till våren tror jag att vi kommer behöva investera i ytterligare en.

Många har förutfattade meningar om komposter och om att kompostera matavfall. Att det konstant stinker gamla sopor, att det är allmänt äckligt, att det drar till sig såväl smådjur som fåglar och insekter etc. Å visst, allt det kan stämma. OM du inte sköter om komposten. Som nästan allt annat så sköter sig inte komposten själv (men nästan!) och du måste följa vissa elementära regler. MEN om du gör det, är det världens enklaste! Dessutom kommer du inse att det är roligt, sparar dig pengar, ger dig en fantastisk trädgårdsjord/gödning. Dessutom ger det mig en känsla av att vara en del av naturen och en möjlighet att lära mina barn kretsloppstänkande. Mitt äldsta barn på 3,5 år tycker komposten är jättespännande och brukar öppna och visa den för sina kompisar :)

Vi äter i princip inget av halvfabrikat så de kartonger vi återvinner är de mjölkförpackningar som barnen konsumerar samt gräddförpackningar och mjölpåsar. I plastväg är det typ förpackningar som innehållit frukt och grönsaker och tvättmedelsförpackningar. När det gäller typ hinkarna som blir över från turkisk yoghurt och liknande använder vi dem till odling och till förvaring av mat. Vi försöker att tänka på vilka förpackningar vi köper redan i affären för att minska antalet vändor till återvinningsstationen. Vi försöker även att konsumera så få produkter som möjligt och tänker ständigt på hur vi kan förbättra oss.

De sopor som vi då ändå producerar i form utav kartonger, plast, glas och metall sorterar vi på återvinningsstation, cirka en gång i veckan. I och med att vi sorterar så mycket som vi gör är det praktiskt (och billigt) att vi har en återvinningsstation på vår väg hem från jobb och dagis. Anledningen till att vi behöver göra oss av med sopor så ofta som en gång i veckan är att jag inte kommit på något bra förvaringssystem för soporna här hemma. Jag efterlyser tips på bra och gärna snygg (och billig) sopsorteringslösning. Någon som har tips? Tar väldigt gärna emot tips på något man kan göra själv....


 
Som ni ser, inte så varken praktiskt eller snyggt...







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar