fredag 22 februari 2013

Lästips - Matens pris, boken som matindustrin inte vill att du ska läsa



I går läste jag ut boken" Matens pris" skriven av Malin Olofsson och Daniel Öhman. Skrämmande läsning så klart, något annat hade jag inte väntat mig. Boken tar upp såväl köttindustrin, som produktionen av fisk, fågel och grönsaker. Många saker kände jag till sedan tidigare och är också en utav anledningarna till att vi valt att leva vegetariskt minst två dagar i veckan. Med tiden kanske det blir fler...

Matens pris handlar om att maten aldrig varit så billig som den är just nu. Aldrig har ett svenskt hushåll lagt så lite av sin disponibla inkomst på mat som nu. Dock sker det på bekostnad av såväl miljö som djurliv. Bondgårdar är i dag inte ett eget litet kretsloppsliknande samhälle som det var förr utan en storskalig industri.

Malin Olofsson och Daniel Öhman tar upp såväl produktionen av dansk fläskfilé, vietnamesisk pangasius som svenskt kalkonuppfödning. Inget är speciellt rolig läsning. Men som tur är finns det lite hopp för människan och i det avslutande kapitlet ges ett par råd om hur man ska tänka när man handlar i sin mataffär. Många råd känner man så klart igen, men en del var för mig relativt nytt. Här kommer några:

  • Om du vill minska din miljöpåverkan – ät mindre kött, smör och ost. Enligt boken (som i sin tur referar till EU) äter vi 70 procent mer protein än vad vi behöver. Istället bör man välja andra källor för att få i sig protein så som bönor, ärtor, nötter och quinoa. 
  • När du köper grönsaker, välj Krav-märkt i så hög utsträckning det går. Krav-märkta grönsaker skadar miljön i mindre utsträckning än ”vanliga” grönsaker då råvarorna odlats genom ekologiska metoder.  Vid odlingen av grödorna får inga bekämpningsmedel eller konstgödsel användas, så bönderna måste växla grödor på fälten vilket gör att det inte går att bedriva storskalig odling av bara en sorts gröda. 
  • Handla grönsaker efter säsong. Tänk efter vilket land du handlar grönsaker ifrån och fundera på hur vädret är där just när du köper det. Kommer du fram till att grönsaken inte kan ha odlats utan ett uppvärmt växthus – köp inte. Fundera på alternativ, till exempel köp grövre grönsaker som vitkål och morötter istället för sallad odlad i växthus. Köp främst grönsaker från Sverige då Sverige har tuffa lagar mot bekämpningsmedel. I andra hand väljer du varor från EU som generellt sett har strängare lagar mot bekämpningsmedel än utanför EU:s gränser. 
  • När du köper kött i vanlig mataffär bör du köpa Krav-märkt kött. Dessa djur har vuxit upp på större yta än icke-kravmärkt kött och har utfodrats med foder som inte får innehålla genmodifierad soja. Enligt författarna räcker dock inte Krav-märkningen som garant för att djuren har haft det bra. Tyvärr är ribban ganska lågt satt för att kvala in som producent av Krav-märkt kött. Du bör därför välja att köpa från gårdsbutiker i din närhet eller köpa viltkött.
  • Även när det gäller kött bör man tänka på säsong. Köper du kött som slaktats på hösten har det med största sannolikhet gått ute hela våren och sommaren, mot om du köper köttet på våren då djuret fått spendera hela vintern inomhus på några få kvadratmeter. Enligt författarna bör man dessutom tänka ett varv till innan man köper kött, måste det verkligen vara protein i form utav just kött eller går det att byta ut mot något annat? 
  • Författarna anser att man bör minska sin konsumtion av mejeriprodukter och reflektera över vilka produkter vi verkligen behöver och vilka vi kan avvara. Enligt boken är det samma med den ekologiska mjölken som med det krav-märkta köttet. Det som skiljer den ekologiska mjölken mot den "vanliga" är att den ekologiska mjölken kommer från kor som fått ett foder fritt från konventionell och genmodifierad soja. Fodret som korna äter får inte heller odlas med hjälp av konstgödsel eller bekämpningsmedel.
  • Ägg, köp enbart ekologiska. Hönorna får gå fritt på större ytor, har möjlighet att vistas ute och äter ett foder som är ekologiskt.
  • Köp enbart fisk som är Krav-märkt eller MSC-märkt. MSC står för Marine Stewardship council som är ett internationellt certifierings- och miljömärkningsprogram som arbetar för att främja ett bättre miljöval för fisk och skaldjur.
  • Produktionen av ris är en riktig miljövärsting på grund av risets odlingssätt, under vatten. Välj därför heller svenska sädesslag som mathavre, matdinkel, kornris och korngryn.
Tipsen ovan väcker en och annan tanke. Hos mig vaknar främst tankar om hur man går i samma hjulspår när man handlar och att man äter så traditionellt, veckorna skiljer sig inte så mycket åt när det gäller vad som ställs fram på matbordet. Med lite ny input som den här boken är det lättare att tänka om och förhoppningsvis landar det i något positivt inte bara hos mig.
 
  
     
 
 
     
 
     
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar