Boven i dramat |
På mitt jobb har vi som så många andra arbetsplatser övergett kaffebryggaren till "fördel" för en kaffeapparat med allehanda kaffeerbjudanden. Den maskin vi har kommer från ett marknadsledande företag inom kaffemaskiner.
Jag har ju nyligen börjat jobba efter en längre föräldraledighet och fann mig alltså återigen stå och glo framför kaffemaskinen. Det som förändrats från min senaste sejour på jobbet var (bland alla tusen lagar och förordningar som ändrats och alla omorganisationer som gjorts och alla kontorsflyttar som genomförts och alla skandaler och mediedrev som varit och alla kompisar som slutat och alla nya kompisar som börjat och alla chefer som kommit och gått) var att det nu serverades kaffe med vitt, istället för som tidigare kaffe med mjölk.
Jag vet att jag nu slår in öppna dörrar och att detta inte är en nyhet på något sätt, men det som så innerligt förvånar mig är att folk står framför den där kaffemaskinen flera gånger dagligen år ut och år in utan att ifrågasätta vad det är de egentligen stoppar i sig. Det ännu sjukare är att ingen hejdar sig och tänker efter och säger till: den här skiten vill vi inte dricka, vi går ihop och köper en kaffebryggare och börjar dricka gott kaffe igen.
Jag har från start vägrat skiten och kört med te istället. Det finns tack och lov ekolgiskt mjölk att tillgå i små plastkapslar, men hur bra är dom då? Vad är det för ekologisk mjölk (från Danmark,har jag lyckats utröna) som klarar av att stå i rumstemperatur dag ut och dag in? Det säger sig ju självt att det är något tillsatt.
När jag var hemma med barnen kunde jag dricka nybryggt kaffe flera gånger per dag. Ett kaffesort som jag dessutom älskar. Jag kan inte gå från att vara en kaffeälskare som dricker ca 3-4 koppar kaffe om dagen till att endast konsumera te. Så det jag har fått göra är att koka en rejäl kopp kaffe hemma och ta med till jobbet i en termosmugg och dricka på morgonkvisten framför datorn. Resten av dagen är det te som gäller...
Jag tog fram innehållsförteckningen för "Vitt"och det innehåller 57,8 % glukossirap (en billig sockerlösning som består av majs, vete eller potatis), hydrerat vegetabiliskt fett (härdat fett), mjölkprotein, stabiliseringsmedel E340, E452, emulgeringsmedel E471, klumpförebyggande medel E341, E160. Jag funderar på att klistra upp den på kaffemaskinen och se vilken responsen blir...
För att citera miljödebattören Björn Gillberg: "Man tar glukossirap och ett billigt vegetabiliskt fett. Det senare är en illaluktande grå massa som kommer i väldiga tankar. För att få fason på det tillsätter man färg och ett antal suspekta kemikalier som är ytspänningborttagande och klumpförebyggande. Rent kemiskt är det samma sak som ett tvättmedel".
Say no more... and wake up and smell the coffee!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar