onsdag 24 april 2013

4 hour body for cats - göra egen kattmat

Mina tre siameskatter börjar bli tjockisar. I alla fall en av tre än så länge. Detta är ett vanligt problem bland kastrerade innekatter och något man bör ta fasta på i tid.

Tjockiskatten är dessutom herren med all sjukdomshistorik så det sista vi behöver är ytterligare krämpor på kattstackarn. Katterna äter 100 % torrfoder av en sort som finns på vanlig mataffär och har gjort det i snart tre år. Tidigare åt de det lite dyrare siamesfodret som finns i djuraffärer, men i och med att en utav katterna fick problem med utslag så fick vi sluta med detta foder. Av någon anledning provade vi oss fram och när han åt detta fodret så slutade utslagen att komma.

Vid ett tillfälle testade vi att gå över till ett annat foder och då återkom utslagen inom ett par dygn. Sedan dess har vi inte vågat mixtra mer med deras mat.

Nu tänker vi dock göra det igen. I omgångar genom hela vårt kattägarliv har vi försökt att göra egen kattmat. Det har gått i några veckor och sedan har vi återgått till torrfodret. Allt av ren lathet naturligtvis. Nu tänkte jag att det skulle bli ändring på det.

Vilket känns mest naturligt att ge till katten, färsk kyckling...

eller "köttbiprodukter" blandat med mjöl i roliga  former?
 

Det är lätt att göra egen kattmat, bara att köpa olika billiga kycklingdelar och sedan mala själv hemma. Jag har en köttkvarn till min köksassistent som jag använder.  Lite slabb blir det och lite tid tar det, men i gengäld får du mat till din katt som är som kattmat bör vara. De flesta katter tycker dessutom att det är spännande att få jobba/leka lite med maten och tuggmotståndet är dessutom nyttigt för deras tänder.

I och med att vi kör 4 hour body här hemma för tillfället och lever så "rent" det överhuvudtaget är möjligt matmässigt, i dagens samhälle, så är det inte mer än rätt att även katterna får göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar