torsdag 18 april 2013

American express och SAS eurobonus

Maken och jag är inte mycket för att handla saker på kredit och har aldrig varit, tills för två år sedan då vi upptäckte american express med sas eurobonus. Orsaken till upptäckten bestod i att maken representerar mycket i sitt jobb och gör ganska stora utlägg för företaget i form av inköp av presenter etc för stora summor. Hans företag har dock som princip att inte ge de anställda egna kreditkort/bankkort varför vi hela tiden fick ligga ute med våra egna pengar för att täcka dessa utgifter. Eftersom det många gånger kunde handla om stora belopp fick vi ta av våra sparpengar för att täcka upp för utgifterna. Detta tyckte jag var hemskt tråkigt och inte sällan skedde att vi tog ut sparpengar som sedan aldrig fördes tillbaka till sparkontot, vilket gjorde att vårt sparande minskade på grund av makens jobb. Ingen kul sits alls.

Men i och med att vi är lösningsinriktade människor började vi titta på alternativ och kom då på att i kunde skaffa en kreditkort som användes till makens utgifter och som sedan betalades med de pengar som han fick igen från företaget. På så sätt skulle vi inte behöva ligga ute med egna pengar. Maken började jämföra olika kreditkort och fick i samma veva tips från en kollega att skaffa ett american express kreditkort kopplat till bonusprogrammet Sas eurobonus och på så sätt samla poäng till resor. Sagt och gjort kortet införskaffades och det har vi inte ångrat en sekund.

Det som många hävdar är ett problem med american express är följande:

  • Det har en hög kortavgift årligen.
  • Alla butiker accepterar inte american express
  • Du måste tjäna minst 360 000 kronor om året

Men låt mig säga så här, vi har aldrig betalat en kortavgift (jag tror den är på 1000 kr), vi har styrt om vårt shoppande för att få maximal utdelning poängmässigt, och ja vi tjänar över den summan som är ett minimikrav. Det sistnämnda är ju inte så mycket att göra åt, men å andra sidan krävs det att du använder kortet i ganska hög grad för att få tillgång till bonusresor etc varför det i alla fall kanske inte passar en person med mager kassa.

Anledningen till att vi inte har betalat årsavgiften är att min make varje år ringer till american express och säger att vi vill säga upp kortet om vi måste betala 1000 kr för deras tjänster. Vi gör transaktioner för över 300 000 kr årligen med american express, så det är inte så svårt för dem (och oss) att argumentera för att den 1000-lappen bör försvinna.

Nä, det är riktigt alla butiker anser sig inte ha råd att acceptera american express. IKEA är ett sådant exempel, några välkända klädkedjor likaså. Men HM, COOP, bensinmackar, apoteken, MIO restauranger och väldigt många internetbaserade företag accepterar american express. Vi har på så sätt styrt över vårt shoppande till de butiker som accepterar kortet och på så sätt maximerar vi våra poäng. Vi handlar allt vi kan på american express varje månad, mat, kläder, bensin, medicin och alla utlägg som min make har i jobbet och betalar i slutet på månaden. Det går inte att dela upp fakturan eller skjuta upp betalningen, utan allt betalas direkt efter konsumtionen. Det är bra.

Genom att vi har styrt över betalningen av det vi konsumerar varje månad till american express har vi erhållit följande gratis:

  • Förköp av biljetter till Madonnas konsert i Sverige 2012
  • 5 hotellnätter i Helsingborg, Köpenhamn och Halmstad juli 2011
  • Tur och retur flygresa Stockholm - Barcelona i business class för fyra personer, juli 2012
I skrivandes stund har vi dessutom så mycket samlade poäng att vi skulle kunna åka fyra personer tur och retur till vilket resmål i Europa som helst och bara behöva betala flygskatten. Detta på grund av konsumtion som vi skulle gjort i vilket fall...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar